De oogartsen

 

 

Drs.J.M.G.C. Bonnemaijer

Voornaam: Hank
In Laurentius : 1988 

 

“Tijdens mijn opleiding tot arts raakte ik gefascineerd door de bijzondere technieken in én de veelzijdigheid van de oogheelkunde. Het vakgebied kenmerkt zich door zowel vele poliklinische als operatief klinische mogelijkheden. Dit maakt het vak zo boeiend en afwisselend. Het oog is een belangrijk zintuig. De huidige maatschappij is meer visueel ingesteld en slechtziendheid leidt tot een steeds verdergaand sociaal isolement. Het geeft veel voldoening wanneer je het gezichtsvermogen van je patiënten kunt verbeteren. Eén van mijn aandachtsgebieden is de cataractextractie (staaroperatie). De ontwikkeling van de multifocale lens geeft patiënten meer keuzemogelijkheden. Ook zijn er implantlenzen voor het opheffen van verziendheid of bijziendheid. Een aandoening waar we in de toekomst, door de vergrijzing, steeds meer mee te maken gaan krijgen, is de leeftijdsgebonden maculadegeneratie.(LMD). Dit is een slijtageproces van het centrale gedeelte van het netvlies(de macula). Deze aandoening is de belangrijkste oorzaak van een blijvende achteruitgang van het gezichtsvermogen bij mensen boven de 65 jaar. Door laserbehandelingen in combinatie met een intraveneus toegediend medicijn, proberen we het ziektebeeld te vertragen, de resultaten zijn echter wisselend. Sinds ongeveer één jaar zijn er nieuwe medicijnen beschikbaar die in het oog ingebracht kunnen worden en het slijtageproces vertragen of stoppen. Deze behandelmethode is veelbelovend .Wij hopen hiermee ook te kunnen starten in Laurentius.”

 

Bijzonderheden:
- Bestuurslid van de wetenschappelijke vereniging voor de oogheelkunde, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (N.O.G).
- Voorzitter van de beroepsbelangen commissie van het N.O.G.
- Afgevaardigde voor de Nederlandse oogartsen in de Europese Specialisten vereniging
   (Union Européenne des Médecins Spécialistes U.E.M.S).

 

Drs. P.S.J.R. Crobach

Voornaam: Paul
In Laurentius sinds: 1985

Aandachtsgebied: refractiechirurgie (ooglaseren)

 

 ,,Als oogarts moet je een goede motoriek hebben en heel secuur zijn. Het oog is een klein en gecompliceerd orgaan. Een operatie moet op de millimeter nauwkeurig gebeuren. Dat precieze handwerk gecombineerd met het patiëntencontact spreekt me aan. We hebben veel te bieden, want we kunnen een hoog percentage mensen van hun klachten af helpen. Daardoor hebben we veel tevreden patiënten. Dat maakt ons vak extra aantrekkelijk.
De oogheelkunde heeft zich de laatste twintig jaar enorm ontwikkeld. Voor ik hier kwam, werden patiënten voor een staaroperatie twee weken opgenomen. Na de operatie, waarbij ze volledige narcose kregen, werden ze in het donker verpleegd. De eerste dagen moesten ze plat blijven liggen en pas na een dag of vijf mochten ze even rechtop zitten. Kort nadat ik hier begonnen ben, is de opnameduur met een week verkort. Dit kon, omdat het sneetje in het oog om de lens te vervangen, terug gebracht werd van ongeveer 16 naar 10 mm. Tegenwoordig is het sneetje nog maar 3 mm. De troebele lens wordt in het oog verpulverd en afgezogen. Doordat de nieuwe lens die ingebracht wordt, opgevouwen is en pas in het oog ontvouwd wordt, hoeft er maar een klein sneetje gemaakt te worden. De tijd om te herstellen is daarom natuurlijk ook veel korter en de risico’s op complicaties veel kleiner. Als een patiënt ’s morgens wordt geopereerd, zit hij of zij ’s middags weer thuis aan de koffie. Dat is toch een hele verbetering voor de patiënt!”

 

Bijzonderheden:
- Aandachtsgebied: refractiechirurgie, operatietechniek die bedoeld is om bijziendheid of verziendheid te behandelen.
   De laserrefractiechirurgie neemt een belangrijke plaats in. Met laserapparatuur wordt het hoornvlies van vorm veranderd.
   Deze lasertechniek is een veilige en effectieve methode gebleken om de afhankelijkheid van bril of contactlens te verminderen
   of op te heffen. De patiënten worden behandeld in het Lasik Centrum Zuid-Nederland.

 

Drs. R.C.J. Vernimmen

Voornaam: Rutger
In Laurentius sinds: 2001

Aandachtsgebieden: uveitis en glaucoom


 ,,Ik heb voor oogheelkunde gekozen, omdat ik het een fascinerend vak vind en omdat ik voor de diagnostiek niet zo afhankelijk ben van bijvoorbeeld bloed- of radiologisch onderzoek. Ook de behandeling blijft in eigen handen. Veel aandoeningen zijn goed te behandelen en daarom zijn er veel dankbare patiënten. ‘Geweldig dokter, wat kan ik kan weer goed zien.’ Dat geeft veel voldoening. Je kunt echt iets voor je patiënten betekenen.
Tijdens de jaren dat ik werkzaam was in het academische ziekenhuis in Maastricht (azM), heb ik mij gespecialiseerd in uveitis, ontstekingen in het oog, bijvoorbeeld aan de iris, het vaatvlies of het netvlies. Als mijn collega’s met dit soort problemen te maken krijgen, overleggen we samen. Ook glaucoomoperaties, operaties om de oogboldruk te verminderen, behoren tot mijn aandachtsgebied.
Na het werken in het azM vind ik het een verademing om in Laurentius werkzaam te zijn. De medische staf is relatief klein, waardoor het veel persoonlijker is en er heerst een goede sfeer. Even overleggen met een collega is hier vanzelfsprekend. Ook hoor ik van de patiënten veel goede verhalen over het personeel van de operatiekamer en de verpleegafdelingen A1 en C1, waar de patiënten terecht komen na een operatie. Dat vind ik prettig.”

 

Bijzonderheden:
- Aandachtsgebieden: uveitis, cataract- en glaucoomoperaties

 

Drs. M. van Bastelaar - Bos

Voornaam: Marieke

In Laurentius sinds: 2013

Aandachtsgebieden: Cataract, Macula Degeneratie

 

Drs. Marieke van Bastelaar- Bos is geboren en opgegroeid in Alkmaar. Zij heeft haar opleiding gevolgd aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na de opleiding in Groningen en haar perifere stage in Zwolle is zij aan de slag gegaan binnen het Laurentius Ziekenhuis.

“Ik wil graag iets betekenen voor mijn patiënten: de gezichtsscherpte optimaliseren en daarmee ook de kwaliteit van leven bevorderen. Dit is het mooiste beroep wat er is. Ogen zijn een essentieel onderdeel van het menselijk lichaam. Het is een klein orgaan, maar het is interessant hoe alles functioneert. Als het oog minder of slecht functioneert, is het een uitdaging om de oorzaak te achterhalen en vervolgens een behandeling in te stellen, met als doel het gezichtsvermogen te verbeteren. Het maakt de patiënten dankbaar, omdat hier de kwaliteit van leven mee samenhangt. Mede hierdoor haal ik veel voldoening uit mijn vak. Het heeft een gevarieerde patiëntenpopulatie. De combinatie van poliklinische contacten en -behandelingen, samen met de chirurgische werkzaamheden, maken het ook een afwisselend vak. Het zijn niet alleen de behandelingen die wij als oogarts zelf doen, ook de diagnostiek kunnen we al voor een groot deel zelf voor onze rekening nemen. Het vak vraagt verder continue precisie en optimale handvaardigheid, met name de fijne motoriek. Dit zijn twee eigenschappen die erg belangrijk zijn in dit vak en deze hebben ook meegespeeld bij mijn beroepskeuze."

Bijzonderheden:
- Aandachtsgebieden: Cataract, Macula Degeneratie