MIJN.LZRMijn.LZR S M

PATHOLOGIE

BEREIKBAARHEID

maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur

ROUTENUMMER 2.21

J (0475) 38 25 17

Pathologie betekent ziekteleer. Pathologen sporen ziekten op door cellen, vocht, stukjes weefsel of bot van het menselijk lichaam te bestuderen. Zo stellen ze ziektes vast waarna ze adviseren over mogelijke behandeling. Oorzaken en mechanismen voor het ontstaan van ziekten worden ook onderzocht.


lees meerP -

Het uitstrijkje, afgenomen voor het bevolkingsonderzoek waar mogelijke kanker in de baarmoederhals wordt opgespoord, is een bekend voorbeeld van werk van de patholoog. Doel van dit onderzoek is het vroegtijdig opsporen van voorstadia van baarmoederhalskanker zodat de gynaecoloog of huisarts u op tijd kan behandelen. Een ander voorbeeld is een cytologische punctie. Bij dit onderzoek wordt met een dunne naald een kleine hoeveelheid cellen uit uw lichaam gehaald, bijvoorbeeld bij een verdacht knobbeltje. De opgezogen cellen worden vervolgens in het laboratorium onderzocht. De patholoog bepaalt of sprake is van een goedaardige of kwaadaardige afwijking. In de meeste gevallen krijgt u dezelfde dag nog de uitslag van uw punctie. 

Beste behandeling door juiste diagnose
Pathologen verrichten hun werk voor u vooral op de achtergrond. Als patiënt ziet u hen eigenlijk nooit. Uw behandelend dokter, de specialist of huisarts, vraagt ze iets te onderzoeken en vast te stellen. Met de uitkomsten adviseert de patholoog uw dokter. Deze informeert u hier dan weer over en behandelt u als dat nodig is. 

Secties
De patholoog verricht ook sporadisch onderzoek op overleden patiënten. Dat heet postmortaal onderzoek, en wordt ook wel het uitvoeren van een sectie genoemd.

Werkzaam voor de regio
De pathologen werken voor de huisartsen uit de regio, het Laurentius Ziekenhuis en het Sint Jans Gasthuis in Weert. De uitslag van een aangevraagd onderzoek bespreekt de arts zelf met u.
Het laboratorium bevindt zich in het ziekenhuis in Roermond. 

Kwaliteit dus accreditatie
Het laboratorium voor Pathologie is ISO 15189:2012 geaccrediteerd onder registratienummer M077. Dit kwaliteitskeurmerk wordt door de Raad van Accreditatie uitgegeven. Het bevestigt dat het laboratorium de verrichtingen (zie scope) uitvoert volgens de internationale ISO-norm die aangeeft dat de laboratoriumdiagnostiek van goede kwaliteit is, professioneel wordt uitgevoerd, en aantoonbaar gericht is op verbetering.

Het laboratorium werkt verder volgens de regels opgesteld door de Nederlandse richtlijn Code goed gebruik lichaamsmaterialen. Voor meer informatie hierover kunt u een bezoek brengen aan de website van:

Bij de afname van lichaamsmateriaal wordt u geïnformeerd over het feit dat het materiaal geanonimiseerd gebruikt kan worden voor andere doeleinden. Dat staat ook op het aanvraagformulier. U kunt hiertegen bezwaar maken. In de voorlichtingsfolder Klinische pathologie hebben we de informatie hierover helder voor u op een rijtje gezet.

 


+ - PATIËNTENFOLDERS

R Klinische pathologie (De patholoog in het ziekenhuis)V

-
VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.